Festa de la Matança del Porc

 

Un miler de comensals a la 44a Festa de la matança del porc a la Cellera de Ter 

http://www.laselvatv.cat/noticies/827-un-miler-de-comensals-a-la-44a-festa-de-la-matanca-del-porc#.WMlsvbc-UMd.

 
 
        
 

Un dels ingredients tradicionals de l’àpat que es feia el dia de matar porc a la Cellera i podem dir també a la comarca, era un bon plat de fesols amanits amb xinxarrels dits , també greixons o llardons.

De fesols n’hi ha de molta mena, gairebé podríem dir que n’hi ha per a totes les ocasions: del ganxet, de santa Pau, d’or i plata, menuts.. i un llarg etc. Ara bé els del dia de  matar porc eren generalment els vermells, dits  altrament d’Osor, que era a on millor rendiment en treien de la collita degut al seu clima fresc i més plujós.

Son uns fesols complerts i saborosos que amanits amb greix bullent tenen un sabor especial. Una vegada els heu tastat en el seu punt comprendreu el perquè. Era un plat fort que servia  per a compensar l’esforç de la diada. Es guardaven curosament durant l’hivern just per aquest dia. Era un dels obsequis que hom podía oferir als convidats.

És per això que la gent del Centre a l’hora de recuperar la festa va incidir en que havien de ser aquests i no d’altres els del menú. A la dècada dels anys 70 el seu conreu havia davallat molt i es va haver de fer una campanya per no deixar perdre aquesta varietat .Avui, afortunadament tenim una bona producció  que ens permet celebrar la festa amb tot els ingredients.

Enguany la collita ha estat bona i ens permeterà d’oferir un segon plat amb bona qualitat.

A més com que tindrem un convidat especial, el gastrònom i periodista Sr. Jaume Fàbrega  convidat per Idea Gestió Cultural i l’ editorial Viena, ens hem d’esforçar perquè surti de la millor manera posible. Coure els fesols és tot un art, calen persones preparades , deixar-los coure a la temperatura precisa i ben a poc a  poc. Ës tot un espectacle seguir-ne la cocció amb les  grans peroles a l’aire lliure. Un atractiu més per a gaudir de la nostra festa.

 

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 4